На сторінці "Бібілотечна скарбниця" можна прочитати електронний варіант журналу "Бібліотечна планета" та знайти іншу корисну інформацію

пʼятницю, 20 квітня 2018 р.

Публічні бібліотеки Одещини: реалізація соціальної політики



Виступ директора Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.С. Грушевського Амельченко Ю.С. на XІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Бібліотека і книга в контексті часу», яка відбулась 25-26 квітня в Національній бібліотеці України ім. Ярослава Мудрого (м. Київ)



Бібліотечною провідною зіркою цього року стала яскрава усеосяжна теза – «Бібліотека: все тут, всі тут». І свою, бажано коротку інформацію про справи бібліотек Одещини в умовах децентралізації влади, дозволю собі почати з наступного.


Нещодавно на сторінці Фейсбуку я поширила фото бібліотеки китайського міста Тяньцзинь. Вразили мене і бібліотеки, що ламають сьогодні стереотипи, – у маленькому місті Тьонвіль (Франція) і у Вашингтоні, але ця бібліотека у Тяньцзині наче зійшла зі сторінок науково-фантастичної книги. Я не втрималась і додала коментар: «Кожного разу впевнююсь, що бібліотека – це категорія вічності». Лайків і коментарів – більше сотні, але були і гіркі слова, що сьогодні бібліотеки перетворюються на бібліокухні, бібліо-розважальні центри, відеокафе, клуби… Був час, коли дехто з бібліотекарів навіть соромились самої назви «Бібліотека». Тому мені до душі одкровення працівників Центральної бібліотеки імені Шевченка для дітей – «Бібліотека – не хаб». А від себе додам – «І не паб. Пиво і раки не відпускаємо». Адже пересічні громадяни не завжди вкладають у слово «хаб» зміст згідно перекладу з англійської.


Де ж знайти золоту середину та, залишившись «бібліотекою», стати серцем і мозком громади? Як, трансформуючи використання бібліотечного простору, не втратити складові своєї головної функції – інформування, просвітництво, виховання? І все це особливо важливо, коли йде процес децентралізації влади, створення ОТГ, а для бібліотечної мережі, що кривити душею, – це часто руйнація під інтелігентним гаслом оптимізації, і, як було чітко підкреслено координатором проекту секторальної децентралізації в культурі та радником міністра культури Іриною Френкель, це – «псевдо економія бюджетних коштів, яка призведе до деградації людського потенціалу та порушення прав громадян на рівний доступ до культурного продукту».


В Одеській області створено 25 ОТГ, до складу яких увійшло 169 бібліотек. Поки що мережа публічних бібліотек скоротилась не на багато – на 15 одиниць. І, на жаль, для 10 бібліотек це була вимушена міра: приміщення доведені до вигляду сараю, дві бібліотеки туляться під одним дахом та інші відомі усім причини.


Але є і такі ситуації, як у Великомихайлівському районі, де скорочено без погодження з Міністерством культури 5 сільських бібліотек, які мали гідні умови, значні фонди, реальних читачів. Лист на адресу голові районної державної адміністрації (до речі, він проти закриття, а за збереження мережі), копія голові ОТГ не мали ніякого впливу. Дивиться вона, оця голова, на тебе, ні…, скрізь тебе, і твердить «субвенція тільки на освіту і медицину». Відкритий лист, який ми розмістили на бібліотечній сторінці Фейсбук та в групах «Сучасні бібліотеки Одеської області» й «Прес-клуб бібліотек Одеської області» під гаслом «Хто ми, звідки, куди йдемо», отримав дуже багато коментарів з різних регіонів держави, а відомості про непродумане закриття бібліотек зараз передані до Міністерства культури. Але скажу печальну річ – що зроблено, то зроблено, нічого в цьому випадку не зміниться. І маю впевненість, що на цю «голову - зірку», яка, до речі, ще до недавнього обіймала посаду начальника відділу культури, і тільки потім пішла у бізнес, ніхто не вплине.


Під час кожної зустрічі з бібліотекарями Одещини я наполягала, що треба спрямовувати громадську думку на власну користь. Адже саме громада повинна захистити свої бібліотеки. І там, де прислухались, маємо певні результати.


Прикладів позитивного вирішення участі бібліотек в житті громади, їх соціальної спрямованості і, завдяки цьому, значної користі для розвитку бібліотек в області, чимало.
Кризово знаменитий північний Балтський район став таки до ладу. 26 бібліотек увійшли до складу Балтської ОТГ, 12 – Балтська ЦБС. Затверджені Статути, повністю збережена мережа в районі. Працюють бібліотекарі за важливими соціальними програмами (допомога переселенцям та особам з інвалідністю, інклюзивна освіта), за що отримують подяки.
Лиманська ОТГ (7 сіл) – центр області, збережена уся бібліотечна мережа (5 бібліотек), фінансування зросло в 4 рази і складає 1,3 мільйони гривень, в бібліотеках зроблені ремонти, передплата 25 назв (кожна бібліотека на передплату отримує 4,8 тисяч гривень). Соціальні проекти, які, з досвіду нашої бібліотеки, реалізують бібліотеки ОТГ – «Медицина розбірливим почерком», школа медіа-патріотів для юнацтва та, природно, популярні скрізь курси комп’ютерної грамотності для осіб за «30»… – «Бібліотека – центр освіти для дорослих».
Татарбунарський район, Тузлівська ОТГ, південь області, 4 бібліотеки збережені повністю із штатом, відремонтовані приміщення, збільшено фінансування на передплату. Бібліотеки працюють над соціальним проектом «Інформаційна та психологічна підтримка та адаптація юнацтва і жінок».


Бібліотеки і туризм – «фішка» бібліотек Кодимського і Савранського районів – північ області.
Саврань, Савранська ОТГ – це проект 4 сезони. «Зима» – туристичний маршрут (бібліотекарі - гіди) «Савранська резиденція Святого Миколая», «Весна» – фестиваль «Весняні гаївки» (підготовка і проведення бібліотеками і клубами), «Літо» – фестиваль «Квітка папороті» (кооперація зусиль закладів культури і шкіл), «Осінь» – літературно-музично свято «Покрова героїв».


Кодимський район – бібліотеки сіл Олексіїївка, Лісогірка, Федорівка – зелений туризм. Завдання бібліотек – стати гідами в проекті агротуристичного маршруту «Яблуневі сади». А тут на користь і досвід краєзнавчої роботи бібліотек, і вміння знайти інформацію, навіть відносно правових норм щодо туризму.


Любашівка – центр області. Були проблеми закриття мережі чи не на третину. Але молода, нова, амбітна керівниця центральної бібліотеки поставила за мету роботу на вирішення соціальних потреб громади. Головна увага – на реалізацію проектів «Медицина розбірливим почерком» та «Я маю право». Серед головних тем зустрічей в бібліотеці цього року – «Я проти насилля, а ти?» та «Подолаємо віруси разом». Корисною є участь психолога в проведенні зустрічей. В бібліотеці працює «Бюро правової допомоги». Волонтер Корпусу миру США проводить в бібліотеці безкоштовні курси англійської мови. Талановита молодь під керівництвом тієї ж Насті Іванової відкрила Форум-театр, під час вистав якого шляхом інтерактивного спілкування з аудиторією вирішуються кризові і спірні ситуації з життя громади або особи. В усіх випадках – головним є популяризація книги, адже кожна ситуація, гарантовано, вже була відображена в книзі. Зараз в районі і мова не йде про закриття бібліотек!


Цього року наш, вже традиційний, обласний конкурс спільної роботи бібліотек, музеїв та клубних закладів присвячується Року охорони культурної спадщини, що дає можливість підняти національно-патріотичне виховання населення на новий рівень. Девіз конкурсу залишився нзмінним – «Патріотизм – код нації та поклик власної душі», але ми доповнили його ще однією тезою – «Маленька територія – велике враження: збережемо культурне надбання громади». І територіальні громади позитивно оцінили цей реверанс в їх бік.


На базі двох територіальних громад – Коноплівьскої Іванівського району та Затишанської Захарівського району – за ініціативи обласної бібліотеки та за участі Центру української культури та Історико-краєзнавчого музею були проведені показові заходи, присвячені Року збереження культурної спадщини. В програмі: флешмоб «Бібліотека і книга – територія культури», презентації виставок «Нематеріальні цінності культури – надбання громади», «Індустрія гостинності – збережемо національні традиції», «Пишаємось творіннями народних умільців», літературно-музичне свято «Наші таланти – гордість громади і держави». На кожний захід були запрошені голови інших ОТГ та голови сільрад. Може, програма цих заходів дещо традиційна, але таке свято привернуло увагу і додало позитиву громадській думці про бібліотеки.




Ми залучили до висвітлення події телебачення та пресу, що теж має «плюси» для збереження бібліотек та й взагалі закладів культури в невеликих ОТГ, та підкреслює їх роль в громадському житті. Адже збереження культури – це чи не найголовніша соціальна програма, не буду сперечатись, після медицини і права. Вони, як завжди – головні.


Сучасність, зацікавленість людини – ось наші пріоритети. Вважаю, наприклад, що комплекси заходів до відзначення пам’ятних дат 2018 року, об’єднаних яскравими назвами – «Офіцерський корпус армії УНР», «Багряні жнива Української Повстанської Армії», «Вирок поетам і філософам: вічна слава та запізніле визнання», теж сприятимуть вирішенню соціальної програми з виховання патріотизму та внесуть позитивну краплину в імідж бібліотек.


Більшість бібліотек області створили інформаційні центри щодо публічної правової інформації, які сьогодні переорієнтовані на цілі соціального вектору держави: медицина, право, освіта. Ми назвали їх «Мир, справедливість, право» і запропонували доступ до інформації про діяльність влади, громадянського суспільства, громадських організацій, боротьбу за територіальну цілісність України.
В організації бібліотечного волонтерства ми теж бачимо соціальну спрямованість нашої роботи. Арциз, Сарата, Любашівка вже мають досвід організації мобільних форм бібліотечного обслуговування людей похилого віку, одиноких осіб з інвалідністю, дітей-сиріт, проблемних родин.


Соціальну спрямованість бібліотечної діяльності на Одещині ми бачимо і в створені прес-клубів, соціальних сторінок і сайтів, відкритті на базі бібліотек СОУПів, PR-офісів, в активній співпраці зі ЗМІ, що створює імідж бібліотек позитивним і вагомим в громадській думці. Членами прес-клубу «Бібліотекарі Одещини» стали усі бібліотеки області. Популярним є прес-клуб «Новатори Савранщини», активним членом якого і піклувальником бібліотек району є перший заступник голови Савранської держадміністрації.
СОУПи створили новий сучасний імідж Арцизської, Саратської, Кодимської, Окнянської, Березівської, Кілійської, Ананївської публічних бібліотек. Ще 12 культурно-освітніх медіа-центрів відкриються на базі бібліотек області у травні.


Проаналізували ми технічну наповненість нашої мережі: наявність комп’ютерів та доступ до Інтернету. Адже в багатьох програмах саме це вважається основою реалізації проекту та успішного іміджу бібліотеки. Комп’ютерний парк бібліотек складає 603 одиниці. В нашій області виконується програма інформатизації сільських бібліотек, мета якої полягає, щоб комп’ютер став в сільській бібліотеці звичною частиною роботи. Добре, що у школах є комп’ютерні класи, але дитина у селі після занять йде до бібліотеки. І наявність комп’ютеру з підключенням до Інтернету – одне з завдань виживання бібліотек у сучасному цифровому столітті.
З великою шаною відмічаємо, що в області бібліотеками створено 17 веб-сайтів, до яких у минулому році зареєстровано 394190 звернень, популярністю користуються 179 блогів та сторінок у соціальних мережах. До речі, блоги – це наша популярність та можливість позитивного впливу на громадську думку.


В той же час висловлю думку, яка, може, здасться вам не сучасною, але це – самісінька правда. Чогось ми стали вважати, що саме комп’ютерний парк врятує бібліотечну справу. Беру на себе сміливість сказати – ні, колеги. WI-FI – прекрасно і необхідно, людство рішучими кроками йде до цифрової цивілізації. Але, як кажуть пересічні громадяни найбільш розвинутої у цифровому сенсі держави – США, «комп’ютер – це робота, бібліотека – це душа, відпочинок, спілкування, розумовий розвиток. Це – жива людина». І ми, як обласний методичний центр, наполягали і, гадаю, домоглись того, щоб наші бібліотеки позиціонувати себе як громадські центри, простір яких використовують мешканці, громадські організації, заклади освіти для зустрічей і розмов, обговорення і дискусій. Тому бібліотеки області обрали своїми гаслами: «Читач завжди правий», «Чим менше «табу» для користувача, тим краще», «В бібліотеці не повинно бути тихо».
Ми також активно реалізуємо такі соціальні проекти, спрямовані на поповнення бібліотек сучасною літературою, як «Подаруй книгу бібліотеці». До речі, 14 лютого ми «святкували» не тільки День закоханих, а й Всесвітній день дарування книг. І в області отримали чимало книг від закоханих у бібліотеки видавців, чоловіків, науковців і просто осіб, які бажали у цей день «запам’ятатись» добрими справами і порадувати жінок-бібліотекарів.
Бібліотеки області активно беруть участь у Всеукраїнській акції «Бібліотека українського воїна». Адже це теж наша соціальна програма. Минулого року бібліотеки області передали військовим 4,5 тисячі книг і отримали щиру вдячність від тих, хто захищає територіальну цілісність нашої держави. Крім цього, наша бібліотека активно долучилась до добродійного проекту збору і передачі книг військовим – «1000 книг за 10 днів». Ми подолали цю межу – «перевиконали план» – майже на 25 відсотків.


Організація роботи бібліотек щодо реалізації соціальних програм держави стала головною темою методичної роботи. Семінар директорів ЦБС та завідувачів центральними бібліотеками ОТГ відбувся як аналіз помилок та досягнень минулого року, а під час засідання «круглого столу» на тему: «Бібліотека – соціальний центр громади» ми вирішували найболючіші, гострі питання сьогодення: «Реальна ефективність бібліотечних послуг: традиційних та інноваційних», «Історії успіху бібліотек ОТГ», «Проблеми, негаразди, непорозуміння, кризові ситуації у зв’язку із політикою змін в колективі та із владними структурами», «Соціальне партнерство як фактор успіху бібліотеки».


Ми знаємо, що на Одещині суспільство почало ставитись до нас – бібліотек – як до соціальних центрів культурного життя громади. Зміни, зміни, зміни у погляді людей на нас, зміни у наших поглядах на свою роботу. Не примазуюсь, але один з найбагатших людей у світі Ілон Маск, засновник компанії Space і Teslа, вважає, що «…багатьом не подобаються зміни, але ми повинні навчатись приймати їх. Особливо, якщо альтернатива змінам – це катастрофа». Ну, просто про бібліотеки!


Публічні бібліотеки нашої області сприймаються громадою як простір, де проводяться навчальні семінари з пошуку роботи, реалізуються програми для іммігрантів, вимушених переселенців, цифрової та медіа- грамотності для літніх людей, їм же ми надаємо книги і періодику, які вони не можуть придбати через дорожнечу, організовується дозвілля для дітей і молоді, адаптація для хворих. І безхатні почувають себе у безпеці в бібліотеках, а їм ми надаємо правову інформацію.


Наша трансформація допоможе бібліотеці бути категорією вічності завжди. Ми докладаємо зусиль, щоб стати простором для неформальної освіти, зустрічей, щоб визнати нові напрямки і нові форми роботи. Лише тоді бібліотека не буде закрита під упертим «грошей немає, на бібліотеку субвенцій немає і, взагалі, краще відкрити черговий бар». В той час, коли в США, кажуть, якщо «на районі» є проблеми, ми відкриваємо не церкву, а бібліотеку.
Виклики, що стоять перед нами, вимагають, щоб бібліотека стала місцем зустрічей, взаємодії, особистого та колективного розвитку, центром культурного і соціального розмаїття. Здається, що ми вирішуємо це завдання із знаком «плюс». Я розповідала лише про бібліотеки області, а якщо я б розповіла про обласну…!!!
На завершення скажу: девіз УБА «Бібліотека: все тут, всі тут» найкращим чином співпадає з одеським: «Бібліотека – це категорія вічності».



Немає коментарів:

Дописати коментар

Спасибо за интерес к нам!