На сторінці "Бібілотечна скарбниця" можна прочитати електронний варіант журналу "Бібліотечна планета" та знайти іншу корисну інформацію

середу, 16 травня 2018 р.

Обласні курси з підвищення кваліфікації бібліотекарів, які не мають спеціальної освіти




15-16 травня 2018 року в приміщенні Одеської ОУНБ ім. М. Грушевського відбувались обласні курси з підвищення кваліфікації для бібліотекарів, які не мають спеціальної освіти.









Перед слухачами виступила завідувач науково-методичного відділу Маловік Ніна Петрівна, тема доповіді: «Організація мережі публічних бібліотек в умовах децентралізації. Планування, облік та звітність роботи бібліотек».
У процесі створення об’єднаних територіальних громад виникає багато запитань щодо статусу бібліотек.
Нагальне питання сьогодення є питання як збереження бібліотечної мережі в умовах децентралізації, правові аспекти функціонування бібліотек в об’єднаних територіальних громадах (питання реорганізації ЦБС та утворення публічної бібліотеки ОТГ, алгоритм передачі бібліотек-філій ЦБС до ОТГ), варіанти організації мережі публічних бібліотек, структура та штати публічної бібліотеки, організація бібліотечного фонду та бібліотечного обслуговування в публічній бібліотеці об’єднаної територіальної громади, комплектування фонду.
Присутнім була продемонстрована програма Електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР).


Завідувач відділу формування фондів Дем’янова Людмила Никифорівна поділилась з присутніми основними вимогами та особливостями комплектування бібліотечних фондів, співпраці з видавництвами, поповнення фондів за рахунок державної програми «Українська книга».

Завідувач відділу соціокультурної діяльності Нагорнюк Ольга Анатоліївна в своєму виступі «Бібліотека в цифровому просторі. Проекти і акції в роботі публічних бібліотек» розповіла про налагодження партнерських стосунків з видавництвами, письменниками, науковцями, літераторами, представниками громадських організацій та благодійних фондів; про використання соціальних мереж для залучення користувачів та поширення інформації про інформаційно-масові заходи бібліотеки.

У доповіді завідувача науково-бібліографічного відділу Канєвської Тетяни Андріївни «Довідкова, бібліографічна та інформаційна робота бібліотек» йшлося про те, що для забезпечення інформаційних потреб користувачів бібліотека надає у доступ алфавітні, систематичні, краєзнавчі каталоги та картотеки: систематичні картотеки статей, картотеки періодичних видань та ін., які допомагають орієнтуватися у інформаційному просторі. Про їх призначення та нюанси поповнення, про відбір матеріалу для поповнення, редагування СКС. Про облік бібліографічної діяльності та схеми планів-звітів, в т.ч. схема краєзнавчої картотеки.  Про види, складання та облік бібліографічних довідок.
Але на сьогоднішній день довідково-бібліографічну роботу в бібліотеці неможливо уявити без використання електронних ресурсів, впровадження інформаційних технологій. 
Комп’ютерне забезпечення і мережа Інтернет дозволяє використовувати в своїй роботі інформацію освітньо-інформаційних сайтів, електронних бібліотек, музеїв та картинних галерей України і світу. До інформаційних ресурсів бібліотек додаються комп'ютерні енциклопедії, довідники з різної тематики, що значно розширюють інформаційний простір читачів, готуючи їх до сприйняття інформації в новому вигляді, формуючи у них інформаційну культуру та розуміння світу як єдиного інформаційного простору.


Практичні заняття у відділі юридичної літератури




Практичні заняття у відділі краєзнавчої літератури





Практичні заняття в читальній залі





Немає коментарів:

Дописати коментар

Спасибо за интерес к нам!