На сторінці "Бібілотечна скарбниця" можна прочитати електронний варіант журналу "Бібліотечна планета" та знайти іншу корисну інформацію

понеділок, 19 січня 2015 р.

Документи на мовах національних меншин в краєзнавчій діяльності бібліотек

Проблеми збереження і підтримки культур національних меншин є дуже важливими для багатонаціональної Одещини, а гарантування вільного розвитку національних мов і права мовного самовизначення – першочерговим завданням мовної політики в нашому регіоні.
Особливу роль в сприянні розвитку мов національних меншин, всебічному вивчення краю, формуванню національної свідомості, вихованню поваги до історії і культури народів відіграють бібліотеки. Базою для цієї діяльності є краєзнавчі фонди, до складу яких входить основна частина документів мовами національних меншин.

З метою вивчення етнічного складу населення, наявності, збереження і використання документів мовами національних меншин в бібліотеках Одеської  області в 2013 р. було проведено соціологічне дослідження «Документи на мовах національних меншин в краєзнавчій діяльності бібліотек». Дослідження дало змогу провести порівняльний аналіз статистичних показників національного складу населення та мовної складової фондів ЦБС регіону, вивчити стан використання документів мовами національних меншин в краєзнавчій діяльності бібліотек, виявити проблеми та позитивний досвід у даному напрямі. Дослідження проводилося методом анкетування. Наявність краєзнавчих документів в фондах бібліотек-філій виявлено шляхом відбору на полицях і підрахунку.

Документи на мовах національних меншин в краєзнавчій діяльності бібліотек : аналіт. довідка / Упр. культури і туризму, національностей та релігій Одес. облдержадмін. ; Одес. обл. універс. наук. б-ка ім. М. Грушевського ; наук.-метод. від. ; [підгот. Т. Г. Ковалькова ; комп’ют. набір Н. П. Маловік; оформ. та редагув. О. М. Ласкевич ; відп. за вип. Т. М. Полянко]. – О., 2014. – 8 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Спасибо за интерес к нам!