На сторінці "Бібілотечна скарбниця" можна прочитати електронний варіант журналу "Бібліотечна планета" та знайти іншу корисну інформацію

четвер, 2 травня 2019 р.

Маршрут успіху Маразліївської сільської ОТГ очима бібліотекарів


24 квітня 2019 року, на запрошення Одеського регіонального відділення Асоціації міст України, члени Прес-клубу бібліотек Одещини, фахівці Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Грушевського – заступник директора з наукової роботи Булгакова Ольга Андріївна та завідувач відділу соціокультурної діяльності Нагорнюк Ольга Анатоліївна – відвідали Маразліївську сільську об’єднану територіальну громаду (у межах програми «Маршрути успіху»).

«Маршрути успіху» – найкращі практики місцевого самоврядування різних громад у різних сферах життя цих громади. Не секрет, що один із важливих чинників формування спроможних, самодостатніх громад полягає у застосуванні в громадах передового досвіду сусідів. Цього разу «Маршрут» був спрямований на досвід роботи Маразліївської сільської ОТГ з надання послуг в умовах реформування у сфері освіти.
Бібліотекарі вже втретє беруть участь в навчальних візитах до ОТГ, бо саме бібліотеки сьогодні, в умовах галузевих реформ, як потужні інформаційні майданчики, прагнуть донести неупереджену, об’єктивну інформацію про децентралізацію місцевих громад області.

Дорога від села Монаші, до якої більш підходить визначення «напрямок», довела-довезла учасників «Маршруту» – сільських голів, секретарів, економістів, освітян чотирьох громад Одещини – Біляївської, Затишанської, Красносільської, Лиманської ОТГ, а також представників регіональних ЗМІ і Прес-клубу бібліотек Одещини – до Олексіївського НВК-ліцею…
Однією з перших восьми на Одещині, у Білгород-Дністровському районі, 7 серпня 2015 року спільним рішенням Маразліївської, Великомар'янівської та Широківської сільських рад була створена Маразліївська сільська об'єднана територіальна громада. З адміністративним центром у Маразліївці.
До складу ОТГ увійшли вісім сіл: Маразліївка, Олексіївка, Зелене, Полянка, Романівка, Великомар'янівка, Долинівка, Широке. Населення громади складає більш ніж 6000 осіб (станом на 01.01.2019 року – 6194 мешканців).
«У нас немає заводів, фабрик, немає якихось джерел, що дають фінанси. У нас є лише люди і земля», – наголошує голова ОТГ Олександр Чумак.        Бачення майбутнього для Маразліївської ОТГ – це економічно самодостатня, відкрита до співпраці та гостинна територія, де соціально орієнтований бізнес у взаємодії з владою забезпечить мешканцям відчуття впевненості. Саме тому громада без вагань крокує у майбутнє.
Сильний лідер зі своєю командою формують самодостатню громаду, і їхні досягнення очевидні.
Поступово, крок за кроком, голова ОТГ – Чумак Олександр Олександрович – разом з однодумцями впроваджує якісні зміни, зокрема в освітню галузь. В процесі реорганізації мережі сільських шкіл інтереси дітей посідають перше місце – комфортно, зручно, сучасно!
Недаремно основа його світогляду – «Не можеш, не хочеш – додому!». В результаті оптимізації для заощадження бюджетних коштів для громади було скорочено 150 ставок.
У 2016 році було створено управління освіти, культури, сім’ї молоді та спорту виконавчих органів Маразліївської сільської ради та освітній округ Маразліївської ОТГ (начальник – Сунцова Ірина Миколаївна). Зараз в Маразліївській ОТГ на вісім сіл працює п'ять навчальних закладів, серед яких опорним є Широківський навчально-виховний комплекс повного циклу освіти з дошкільним закладом. Також функціонують Маразліївський, Долинівськи й, Великомар’янівський дошкільні навчальні комплекси і Олексіївська школа I-IІI ст.-ліцей.
«Ні одна школа в нас не закрита, ні один дитячий садок не закритий. Широківський НВК є опорним закладом нашої громади. Повну загальну середню освіту можна отримати лише в одній, але найкращій в громаді школі», – підкреслив Олександр Чумак.
Навчальні заклади у Маразліївській ОТГ створені у відповідності до ключової реформи Міністерства освіти і науки – «Нова українська школа», головною метою якої є створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті.
Олексіївська школа вразила розмахом території, ґрунтовною будівлею з утепленими стінами, новими дверями та вікнами, сучасним добротним дахом з громовідводами. Шкільний двір вкритий тротуарною плиткою, огороджений з усіх боків гратчастим парканом з червоної цегли.
Приємний подарунок-комплімент отримали учасники «Маршруту» – школярі гостинно привітали членів делегації весняними квітами – тюльпанами, нарцисами.
За словами директора Олексіївської школи Гайцук Ірини Іванівни, «якщо навчальний заклад буде «різнобарвним», то діти із задоволенням відвідуватимуть його, в них підвищуватиметься інтерес до навчання, а ще – це позитивно впливатиме на їхній розвиток. Самотужки новий освітній простір створюють і вчителі Олексіївського НВК-ліцей, які власноруч розписали кольорові настінні панно, міжсходові прольоти».



В школі – нові туалети, є навіть кабінка для дітей з особливими потребами (але таких в школі немає).
«У нас 22 педагоги, 7 вищої категорії, 11 молодих спеціалістів, – з гордістю констатує Ірина Іванівна, – тому кожний предмет викладає вчитель-предметник. Штат вчителів повністю сформований».



В класах – нові парти і шафи. Діти в повному обсязі забезпечені навчальними посібниками. Для підвищення якості навчання використовуються під час уроків мультимедійні комплекси, в інтерактивній ігровій формі відбуваються уроки англійської мови, географії.





Міністерство освіти і науки України з метою обладнання сучасних комп’ютерних класів для Широківського опорного закладу подарувало 30 комп’ютерів.
За три роки існування громади на освіту з бюджету розвитку було виділено відповідно у 2015 році 3,3 млн. грн., у 2016 р. – 8,1; у 2017 р. – 9, 6; у 2018 р. – 15,8.
В новоствореній громаді в закладах освіти було модернізовано опалювальну систему. З метою збереження енергоресурсів та економії бюджетних коштів придбано та замінено котли в Долинівському, Великомар’янівському та Широківському НВК.
1, 5 млн. грн. були спрямовані на придбання та встановлення твердопаливного генератора потужністю 0,45 МВт для Олексіївської ЗОШ. Ще стільки ж було витрачено на облаштування шатрового даху у цій же школі. Проведено повну заміну вікон та дверей в Долинівському, Великомар’янівському, Маразліївському НВК, а також Олексіївській ЗОШ І ст. Близько 200 тис. грн виділено громадою на капітальний ремонт покрівлі Великомар’янівського НВК.
Використання соломи, як альтернативного палива, дало змогу заощадити до 50% вугілля. Солому поки що на благодійній основі надають фермери, але в подальшому планується її в них купувати. На опалювальний сезон запрошуються 2 кочегари. Технічні та побутові потреби школи забезпечують завгосп (за сумісництвом двірник), 2 повара, 2 прибиральниці (замість 9).





Громада піклується й про фізичний стан і здоров’я дітей. В Олексіївській школі відкритий оновлений спортзал, закуплено спортінвентар; до початку навчального року на подвір’ї буде функціонувати новий спортивний комплекс, тренажерний майданчик. Щодня, під час великої перерви, о 12.10 відбувається фізкультурна пауза – діти грають на шкільному подвір’ї та спеціально сформованих зонах у шкільних коридорах. Часто відбуваються велопробіги. І це не дивно: тротуарна доріжка довжиною 3,5 км в’ється від Олексіївської ЗОШ до Адміністративного центру Маразліївської сільської ради!


До речі, під час візиту гості поспілкувалися зі старшокласниками, які готувалися до участі у Всеукраїнській дитячо-юнацької військово-патріотичній гри «Сокіл» («Джура»).



Здорові діти – майбутнє країни. 29 діток Маразліївської сільської ради 24 дня провели в дитячому санаторії «Затока». На території громади діє літній дитячий християнський табір «Перлина».
За рішенням сільської ради організовано харчування учнів 1-11 класів у відношенні 50: 50 (50% – батьківська плата, 50% – кошти місцевого бюджету). Причому діти-сироти, а також діти, які позбавлені батьківського піклування, діти з прийомних родин, діти учасників АТО, учасників бойових дій харчуються безкоштовно.
За Державною цільовою соціальною програмою «Шкільний автобус» організовано безкоштовний проїзд учнів до навчальних закладів і додому з віддалених населених пунктів. У травні 2018 року був придбаний шкільний автобус на 32 посадочних місця, вартістю більше 1 млн. гривень. Кошти на придбання автобуса були виділені з державного та місцевого бюджетів. Автобусом довозяться учні за маршрутами: Олексіївка – Широке; Долинівка – Широке; Маразліївка – Олексіївка. Нещодавно придбаний автобус на 70 посадочних місць. Найдальша точка становить 9 км.






Учасники «Маршруту» продовжили знайомство з розвитком освіти в громаді в Маразліївському НВК І ст. Територія навчального закладу простора та яскрава – все зроблено з фантазією і щирістю. За кошти з місцевого бюджету придбано сучасні засоби для навчання першачків – парти на одне місце, магнітні дошки, конструктори, каси цифр та букв та ін. А комп’ютерному класу можуть позаздріть навіть учні міських шкіл! До речі, є підключення до мережі Інтернет та зона вай-фай.










«Маршрут» відбувався напередодні Великодня, тому гості мали змогу із зацікавленістю та натхненням оглянути дитячі виставки писанок та традиційних святкових виробів.



Учасники «Маршруту» були запрошені на оглядову екскурсію до Адміністративного центру Маразліївської сільської ради. Чисельність апарату сільської ради складає 19 спеціалістів сільської ради та 4 одиниці техперсоналу. При виконкомі сільської ради створено управління освіти, культури, сім'ї, молоді та спорту, фінансове управління, працює державний реєстратор речових прав на нерухоме майно.



Гостям голова громади Чумак Олександр Олександрович вичерпно і лаконічно розповів про досягнення і напрацювання об’єднаної громади за три роки децентралізації на місцях: про реформу первинної медицини, створення комунальних підприємств та основні шляхи наповнення місцевого бюджету.



Приємним сюрпризом виявились пам’ятні блокноти, які отримали всі присутні, з автографом Олександра Олександровича: «Працюйте! Досягайте! Перемагайте!».



Присутніх приємно вразило, що на подвір’ї адміністрації ОТГ поруч з Державним Прапором майорів Прапор ВМС України. Це означає, що Маразліївська сільська ОТГ підтримала Всеукраїнський флешмоб «Морський полон: незламні та сильні духом хлопці, повертайтесь додому!» на підтримку полонених українських моряків. 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили артилерійські катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу». Плавзасоби ВМС України прямували з Одеси до Маріуполя. На борту перебувало 24 українських військовослужбовців. Всі вони тепер під вартою в Росії. Попри все, не втрачаємо надії та чекаємо наших героїв!


Розвиваються у громаді і медичні послуги. Учасники «Маршруту» відвідали Амбулаторію загальної практики сімейної медицини в Маразліївці, де обслуговуються всі мешканці громади.



Тут є своя лабораторія для аналізів, акушер, фельдшер, медсестри – всього шість медиків, серед них навіть стоматолог. Минулого року за кошти з місцевого бюджету в амбулаторії з’явилася нова стоматологічна установка вартістю 195 тис. грн. Нове обладнання дає можливість лікарю-стоматологу надавати сучасні якісні медичні послуги населенню та обслуговувати протягом дня більшу кількість людей, ніж це було раніше. Ця установка передбачена для багатьох видів робіт лікаря, проста в обслуговуванні та зручна у виконанні різних медичних процедур.



Нещодавно за кошти з місцевого бюджету придбано електрокардіограф ECG300GT. Новий пристрій дозволяє пройти обстеження більш якісно та швидко. Використовуючи електрокардіограф, можна діагностувати хвороби серця, записувати історію хвороби пацієнта та прослідковувати динаміку змін здоров’я людини.
В громаді відчувається гостра потреба в медичних працівниках, потрібні фахівці – медсестри, фельдшери, педіатр, лікар загальної практики. До речі, сюди запрошують на роботу лікарів, яким обіцяють житло і гідну зарплатню.
Щодо закладів культури, то, на жаль, всі Будинки культури закриті, а позашкільні гуртки діють у школах – всього по три вокальних і танцювальних гуртка, один туристичний; не працюють зараз футбольний і волейбольний гуртки, бо їх керівник знаходиться у декретній відпустці.
До речі, сумна доля бібліотек. Бібліотеки разом з фондами «переїхали» до шкіл. Поки що не проводилось списання фондів. Їх частина розташовується у класах. За словами голови ОТГ, «бібліотеки зараз в тому вигляді, в якому вони існували раніше, не користуються попитом. За тиждень бібліотеку не відвідала жодна людина! Тому важливим є впровадження сучасних форм дозвілля, розвитку та зайнятості молоді, зокрема у формі молодіжного центру або коворкінговго простору, в якому можна комплексно забезпечувати розвиток та реалізацію ініціатив молоді і не тільки». А на книжковій полиці в шкільному коридорі – пошарпані книжки, до речі «Морозко» видання 1980 року….



Для довідки. За статистичними показниками, в 2016 році в Маразліївській ОТГ існувало 6 бібліотек з фінансуванням 108 401 грн, в 2017 р. – 4 бібліотеки з фінансуванням 7168 грн, в 2018 р. – 1 бібліотека з фінансуванням 1045 грн.
Місцева влада активно впроваджує заходи з благоустрою у селах Маразліївської ОТГ. Покращення побуту, повсякденного життя громади – завдання і сьогодення, і майбутнього. Облаштовано вуличне освітлення в селах, відновлено роботу артезіанських свердловин в селі Великомар’янівка, проведено новий водопровід у Широкому; замінено водопровідну мережу в селі Великомар'янівка та по всім вулицям села Долинівка…
В травні місяці 2018 року енергетики встановили нові ліхтарі з енергозберігаючими лампами на центральній вулиці с. Широке. А всього в минулому році на благоустрій сіл Маразліївської ОТГ витратили 7,5 млн. грн.
В Маразліївській ОТГ ремонтують дороги місцевого значення. В с. Маразліївка нещодавно був завершений ремонт одного кілометру дорожньої ділянки по вул. Сонячній та вул. Миру. «На дороги місцевого значення сьогодні вже закуплено 5,5 тисяч тон щебню і 450 тон бітуму. Цього матеріалу нам вистачить на приблизно 18 кілометрів доріг. Але дороги будуть зроблені тільки місцеві. На місцевих дорогах ми встановили зупинки. Дороги районного значення ми не зможемо зробить, а діти їдуть до опорної школи саме районною дорогою», – з сумом говорить голова ОТГ.
Автопарк Маразліївської громади за кошти спонсорів поповнився новою спецтехнікою – у лютому цього року з Ірландії прибув екскаватор JCB для збору, транспортування, знешкодження і складування відходів на території громади та навісне обладнання для прибирання та коригування дорожнього полотна між селами в зимовий період. Також до автопарку комунальників додався й чеський навантажувач САТ, що використовуватиметься для дорожніх будівельно-ремонтних робіт, у прибиранні вулиць від снігу та вивозу масштабних, стихійних сміттєзвалищ, зруйнованих будинків.
«Ми самі творимо історію сьогодення, і те, якою вона буде, залежить тільки від нас самих», – стверджує О.О. Чумак.
В березні-квітні п.р. комунальники та мешканці громади проводили масштабні заходи з благоустрою території, були організовані весняні толоки, прибирання сільських кладовищ, вапнування дерев, вивіз стихійних сміттєзвалищ та зруйнованих будинків…
У Маразліївській ОТГ планують модернізувати зупинки очікування громадського транспорту, тому керівництво Маразліївської сільської ради пропонує жителям с. Олексіївка проявити свій креатив та надати свої пропозиції щодо облаштування місць громадського скупчення людей (зупинок).
У Маразліївській ОТГ розпочато роботу щодо створення та функціонування добровільного пожежно-рятувального підрозділу (місцевої пожежної команди).
«Нам потрібна пекарня. Ми готові на це виділити гроші. І ми готові навіть всю продукцію викупати!» – підкреслив Олександр Чумак, – так громада буде розвиватись, а люди перестануть від’їжджати з сіл».
До речі, про життя громади, її проблеми та досягнення можна дізнатись з сайту та сторінки «Маразліївська ОТГ» у соціальній мережі Фейсбук, яку постійно поповнює Сунцова Ірина Миколаївна.
Все тільки починається…





Навчальний візит відбувся в рамках реалізації проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що виконується Асоціацією міст України (АМУ) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Спасибо за интерес к нам!