На сторінці "Бібілотечна скарбниця" можна прочитати електронний варіант журналу "Бібліотечна планета" та знайти іншу корисну інформацію

понеділок, 30 вересня 2019 р.

«Любашівка – столиця української ковбаси»: маршрут успіху очима бібліотекарів



28 вересня 2019 року, на запрошення Одеського регіонального відділення Асоціації міст України, члени Прес-клубу бібліотек Одещини, фахівці Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Грушевського – заступник директора з наукової роботи Булгакова Ольга Андріївна та завідувач відділу соціокультурної діяльності Нагорнюк Ольга Анатоліївна – відвідали Любашівську сільську об’єднану територіальну громаду.
Поїздка відбулась у межах програми «Маршрути успіху» – поширення кращих практик та успішного досвіду вирішення місцевих проблем внаслідок децентралізаційної реформи.

Тема поїздки: фестиваль «Любашівка – столиця української ковбаси!»


Біля Любашівки проходить важлива транспортна магістраль - автобан «Київ - Одеса». І саме Любашівка багато десятиліть була «притертим» місцем для купівлі ковбаси – вона завжди приваблювала якістю та смаком.


Цього року смт Любашівка отримала грантову підтримку в конкурсі культурно-мистецьких проектів громад «Малі міста – великі враження».
Грантові кошти направлені на реалізацію амбітної мети – стати центром виробництва українських ковбас, передусім проведення знакової події – тематичного фестивалю «Любашівка - столиця української ковбаси!», покликаного привернути увагу бізнесу до цього сектору економіки, а також згуртувати мешканців навколо стратегічного напрямку розвитку громади.

Про конкурс. Головна мета конкурсу – виявлення і поширення кращого досвіду реалізації ресурсного і творчого потенціалу населених пунктів із загальною чисельністю населення до 50 тис. осіб, на популяризацію культурної спадщини, посилення інвестиційної та туристичної привабливості таких населених пунктів.
На впровадження культурно-мистецьких проектів громад у 2019 році уряд виділив 50 млн. грн.
Розпорядженням від 10 липня 2019 р. № 535-р. урядом затверджено Перелік культурно-мистецьких проектів - переможців конкурсу.
За результатами конкурсного відбору до Переліку включено 74 культурно-мистецьких проекти, з яких за категорією «великі проекти» – 4, «середні проекти» – 41 та «малі проекти» – 29. Втішно, що з них 8 – від Одеської області.



28-29 вересня на в'їзді до смт Любашівка гостинно зустрічало третій ковбасний фестиваль-ярмарок «Любашівка – столиця української ковбаси». Слід відмітити, що ця дата обрана не випадково - 29 вересня Любашівка ще й відзначала свій день народження.
Зранку все було готово : прикрашені локації, майданчики для виступів артистів та фотозони для бажаючих зробити світлини на пам'ять.
Учасників та гостей на святі було чимало. Господарі з усіх навколишніх сіл – Познанка, Новокарбівка, Зеленогірське, Ясенове, Гвоздавка, Троїцьке, які знають народні рецепти домашньої ковбаси та копченостей та вміють їх готувати, зібралися на ярмарок. Кров’янка, сало, сальтисон, буженина, копчені реберця, м’ясце, підчеревок, – краще підтвердження того, що в Любашівському районі майже кожна родина тримає на господарці поросят.

Народні майстри на фестиваль привезли свої твори: вишивальниці, бджолярі, ремісники…
Ціни на ковбаси «кусались» - проте виробники вважали, що це не дорого, адже їхній товар виготовлений за старовинними сімейними рецептами тільки з натуральних продуктів без використання барвників та хімічних додаток.




На різних локаціях гостей фестивалю розважали музики, а місцеві творчі колективи представили театралізовані виступи.
Кожен охочій міг взяти участь у майстер-класах, смачно поїсти, подивитися виступи артистів та поспілкуватися. Окрім ковбаси на фестивалі можна було придбати випічку, каву, гарячі страви, міцні напої…



Чимало уваги викликали композиції з м'ясо-ковбасних продуктів та торт із сала.

28 вересня свято триватиме до самого вечора, а 29-ого зранку знову відкриються ятки, знову лунатиме музика і завершиться фестиваль святковим фейєрверком та дискотекою.




Фестивалі за підтримки Міністерства культури відбулися вже в Біляївці, Маяках, селі Корсунці, місті Рені та в Ананьєві.

14 вересня в селі Корсунці на Куяльницькому лимані відбулась перша частина етно-фестивалю «Чумацький шлях» під назвою «Сіль».
Мета фестивалю - привернути увагу до унікального природного об'єкту і збереження культурної спадщини.
Назва «Сіль»вибрана не випадково. Сіль - найважливіший продукт, колись надзвичайно дорогий, втілює в собі суть, наповнення та ідею.



5 жовтня в селі Маяки відбувся гастрономічний фестиваль «Дністровські гостини»
Було використано 21 рецепт юшки, яку посеред площі одночасно готували кухарі.




Під час фестивалю «Дністровська вертута», який відбувся 28 вересня в Біляївці, зафіксували рекорд найбільшої вертути вагою 50 кг і діаметром 2 метри.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Спасибо за интерес к нам!