На сторінці "Бібілотечна скарбниця" можна прочитати електронний варіант журналу "Бібліотечна планета" та знайти іншу корисну інформацію

вівторок, 25 травня 2021 р.

Передача комп’ютерів сільським бібліотекам на Одещині завдяки проєкту «Дія.Цифрова освіта»


24 квітня 2021 року в бібліотеці відбулась приємна подія – передача комп‘ютерної техніки сільським бібліотекам.  Це стало можливим завдяки продуктивному об’єднанню зусиль держави, приватного бізнесу та місцевої влади.

Ми стали свідками, як масштабна ініціатива з передачі 5000 комп’ютерів бібліотекам по всій країні, реалізується в конкретних населених пунктах на Одещині – бібліотекам Визирській та Красносільській територіальним громадам. І це важливий крок до цифрової держави.

Модератором зустрічі виступала Анастасія Бондар — заступник голови Одеської обласної державної адміністрації з питань цифровізації області (CDTO)


На фото: Маріанна Ковеня, Валерія Іонан, Анастасія Бондар




В заході взяли участь:

1) Валерія Іонан, заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції

2) Маріанна Ковеня, куратор проєктів Благодійного фонду Favorit Foundation

3) Фазиль Аскеров, голова правління Асоціації розвитку туризму

4) Ірина Бірюкова, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки.

5) Юліана Амельченко, директор Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.С. Грушевського;

6) Катерина Кушнір, начальник відділу культури Визирської територіальної громади;

7) Тетяна Габінська, начальник відділу культури Красносільської територіальної громади.


Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан розповіла, що в Міністерстві цифрової трансформації вона відповідає за декілька напрямів. Один із них — національний проєкт «Дія.Цифрова освіта». Це проєкт, мета якого навчити 6 млн українців цифрової грамотності за 3 роки.

І бібліотеки займають особливе місце в навчанні цифрової грамотності, тому що там можна отримати безкоштовний доступ до платформи, на якій вже розміщується більше 30 освітніх серіалів із цифрової грамотності — від оплати комуналки та отримання базових цифрових навичок до протидії домашньому насильству та навчанню держслужбовців. Загалом вже зареєструвалися на навчання цифрової грамотності на платформі більше 300.000 українців.

В Україні є понад 15 тисяч публічних бібліотек і більшість з них – це сільські бібліотеки та бібліотеки ОТГ. Однак, лише близько 30% з них мають комп’ютери та підключені до мережі Інтернет. Тому забезпечення бібліотек технікою — це реальний крок до масштабного перетворення бібліотек по всій країні на сучасні хаби цифрової освіти. Коли бібліотеки будуть мати комп’ютерну техніку, вони зможуть стати популярною і корисною локацією для місцевих мешканців.






Куратор проєктів Благодійного фонду Favorit Foundation Маріанна Ковеня наголосила, що в ми живемо в час великих змін та нових викликів, коли вже немає можливості не знайомитися ближче зі світом цифрових технологій, навіть, якщо це складно і потребує зусиль. Наявність комп’ютерів у такому публічному просторі як бібліотека — це база для простого доступу до нових навиків і знань, безкоштовна можливість опанувати програму для навчання, роботи і розваг. Великою помилкою є уявлення про те, що комп’ютер є у кожному домі. Це зовсім не так. Особливо, якщо ми говоримо про села. Навіть, якщо комп’ютер і є, далеко не завжди є умови для роботи та концентрації уваги. Бібліотека — ідеальне місце для саморозвитку, в чому ми б не вирішили поглибити знання.

Голова правління Асоціації розвитку туризму Фазіль Аскеров підкреслив, що в сучасному світі є важливим забезпечити доступ до знань, інформації та сервісів усім громадянам України, незалежно від віку та місця проживання. І передача комп’ютерів до сільських бібліотек — це підтримка вітчизняного бізнесу та державних програм у сфері цифровізації.

Ірина Бірюкова, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, додала, що партнером проекту «Дія. Цифрова освіта» виступає Українська бібліотечна асоціація. В сучасному світі кожна бібліотека має мати комп’ютерну техніку – це мінімальний базис для повноцінного функціонування. Ця техніка буде використовуватися на благо місцевих мешканців.

Юліана Амельченко, директор Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки, висловила слова подяки та надію, що бібліотеки Одещини знову і знову продемонструють свою необхідність громаді.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Спасибо за интерес к нам!