На сторінці "Бібілотечна скарбниця" можна прочитати електронний варіант журналу "Бібліотечна планета" та знайти іншу корисну інформацію

вівторок, 19 червня 2018 р.

Бібліотекарі навчаються заради громади


19 червня 2018 року в Одеській ОУНБ ім. М. Грушевського для бібліотекарів області відбувся тренінг «Робота прес-клубів ПУЛЬС та ефективність просування реформи через соціальні мережі засобами SMM»с в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що виконується Асоціацією міст України (АМУ) у партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Засвоїти основи майстерності донесення інформації про громаду допомагала бібліотекарям Одещини Квасюк Любов – менеджер програми «Моя громада – мій добробут» проекту «ПУЛЬС»

Для того, щоб увійти в європейську родину, Україна взяла на себе зобов’язання за короткий час впровадити нові демократичні процедури функціонування державних структур, і децентралізація є однією з реформ, яка буде сприяти цьому процесу.
Останнім часом ми часто чуємо це довге і складне слово — децентралізація. Що це таке?
  • По-перше, децентралізація – це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування, тим органам, які ближче до людей.
  • По-друге, децентралізація сприяє вирішенню в найкращий спосіб багатьох інфраструктурних і соціальних проблем.
  • І, головне, по-третє, децентралізація є ефективною частиною антикорупційної стратегії держави.

«Децентралізація є однією з найрезультативніших реформ з тих, що були проведені в країні останнім часом», – стверджує Президент України Петро Порошенко.
Успіх цієї реформи значною мірою залежить від інформування населення щодо переваг запровадження змін. Саме бібліотеки мають практичні можливості та інформаційні ресурси стати містком між владою і громадою.
Для того, щоб донести суть реформи та як вона впливає на життя в громадах, сформувати позитивне ставлення до децентралізації, бібліотекарі повинні знати і чітко розуміти як відбуваються ці процеси, так і до своєї важливої ролі – центру достовірної та оперативної інформації.
В цьому їм допомагали Квасюк Любов – менеджер програми «Моя громада – мій добробут» проекту «ПУЛЬС» та ментори Олена Костриця та Тамара Козицька.
«Ця реформа зачіпає практично всі галузі: освіта, охорона здоров’я, соціальна політика, державне управління, органи місцевого самоврядування, розвиток міської інфраструктури, заходи з енергоефективності. Все це сприятиме регіональному розвитку та зміні якості життя українців», – наголосила регіональний консультант АМУ Оксана Піднебесна.

Регіональний консультант АМУ Оксана Піднебесна серед учасників тренінгу

Приклади успішних змін в Старокозацькій та Балтській громадах продемонстрували реальні переваги децентралізації.
Під час тренінгу бібліотекарі отримали рекомендації щодо написання публікацій, дізнались про секрети представлення бібліотечних послуг у віртуальному просторі.



Ментор проекту «ПУЛЬС» Олена Костриця надає консультації з написання статей до ЗМІ

Децентралізація — закономірна реформа, якщо країна обирає шлях прогресу. Це – спроможна громада, сильна країна, незалежна Україна!

Приходьте до бібліотеки – ви будете знати більше!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Спасибо за интерес к нам!